Voordelen HR++ glas

Wat is HR++ glas

HR++ isolatieglas is dubbel glas gevuld met argongas. Tevens is HR++ voorzien van een onzichtbaar warmte reflecterende metaalcoating die zonlicht doorlaat, en de warmte in een ruimte terugkaatst. Het gas bevindt zich in de holle ruimte tussen de twee glaspanelen in. Er bestaat ook HR+++ triple glas, en deze heeft twee gasgevulde ruimtes, verdeeld tussen drie ruiten. Door de holle ruimte die bovendien voorzien is van argongas krijgt het geheel een isolerende werking.

HR++ glas is momenteel de meest gekozen glassoort. Mede door de hoge isolatiewaarde kan flink op uw stookkosten worden bespaard. De prijzen van HR++ glas zijn daarbij flink gedaald wat dan weer te wijten is aan de grote toename aan leveranciers.

Vrijwel elke leverancier van kunststof kozijnen levert al standaard HR++ glas in combinatie met nieuwe kozijnen. Ook de overheid heeft belang bij een goed geïsoleerde woning zodat er subsidie gegeven wordt op HR++. Zo hoeft er immers minder gas verbruikt te worden wat dan weer goed voor ons milieu is.

Extra warmte werende coating

Door EA-Kunststoftechniek geïsoleerde ramen met HR++ glas geven een minimale besparing van tenminste 25%. Dit ligt hoger dan het landelijk gemiddelde, en dit komt doordat wij werken met een extra warmte werende coating op uw nieuwe ruit. Deze coatinglaag zorgt dat de warmte in de winter binnen blijft, en in de zomer juist buiten waardoor het dan weer koeler blijft. De meerprijs die u daarvoor elders betaalt is ca € 25 euro per m2.

Kosten HR isolatieglas

HR++ glas kost gemiddeld € 60 a 70 Euro per vierkante meter, waarmee u per m² ca 24 kuub gas per jaar bespaart. Het nieuwe triple glas geeft een nog betere isolatie af, en daarom krijgt u daarvoor ook een hogere subsidie (zolang de voorraad strekt). Logischerwijze betaalt u ook meer voor HR+++ triple glas, waardoor u vooraf goed moet overwegen of u deze extra kosten er wel uithaalt. Dit is te berekenen aan de hand van uw eigen verbruik op jaarbasis. Onze adviseur kan u daarbij helpen indien gewenst.

De prijs van HR+++ triple glas ligt rond de € 150 per m², of hoger, afhankelijk van de kwaliteit van het glas. We werken altijd met de best mogelijke leveranciers, en dit geldt ook voor het glas. Als u kozijnen bij ons bestelt, wordt het bijbehorende glas besteld bij Pilkington omdat zij het beste kwaliteit glas leveren. (Ja, ook glas kent kwaliteitsverschillen…!!).

Houd rekening met het feit dat triple glas eerder beslaat dan HR++ glas. (lees meer over condensvorming op HR glas)

Hoeveel bespaar je met HR++

Zoals u in de onderstaande tabel kunt zien, liggen de U-waarden niet ver uit elkaar, maar kunnen de kosten wel hoger liggen dan de jaarlijkse opbrengsten of besparingen. Daarom is het duurste triple glas niet geschikt voor iedereen, en kan het zijn dat u beter af bent met HR++ glas. De berekening in onderstaand voorbeeld is gemaakt met een HR ketel en een gemiddelde constante temperatuur van 18 graden Celsius.

Soort glasGemiddelde prijs per m² jaarlijkse besparing per m² glas
HR++€ 70ca 24 m3 gas (€ 1,50 per m²)
HR+++€ 160ca 26 m3 gas (€ 1,50 per m²)
prijzen aangepast op energieprijzen van 2024

Besparing per maand

Per woning met gemiddeld 25m² aan glas bespaart u met HR++ glas dus 600 Kuub gas, en dat is € 900 Euro per jaar. (Besparing is 25 m² glas x 24 m³ gas).
€ 900,- Euro per jaar gedeeld door 12 mnd = € 75,- per maand.

Met HR+++ triple glas bespaart u met dezelfde woning met 25m² 650 kuub gas, en dit is € 975 per jaar. In 10 jaar heeft u gemiddeld 750 Euro extra bespaard. U moet dus goed overwegen of u de meerprijs van HR+++ triple glas wel de moeite waard vindt.

Isolatiewaardes (U waarde)

De isolatiewaardes worden weergegeven als U waarde’s. Bij glas wordt de letter g toegevoegd, om aan te duiden dat het de isolatiewaarde van het glas betreft. (Ug). Bekijk onze pagina over isolatiewaardes van kunststof kozijnen, dan zal het allemaal duidelijk worden.

In onderstaande tabel kunt u de isolatiewaardes aflezen per glassoort. Hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie. Het streven is om bij 0 uit te komen. Men kan eigenlijk de U waarde als warmteverlies zien. Hoe minder warmte-verlies, hoe beter.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor U waardes van kozijnen. Deze worden vaak weergegeven als Uf, waarbij de f staat voor frame.

Soort glasIsolatiewaarde (U-waarde)
Standaard dubbel glas2,7
HR++tussen 1,0 – 1,2
HR+++tussen 0,5 – 0,9

Besparen met kunststof kozijnen

Natuurlijk wilt u weten wat u financieel nou daadwerkelijk kunt besparen op stookkosten en onderhoudskosten. Dit wordt redelijk duidelijk als u wat voorbeelden in de praktijk ziet. Zo krijgt u een beter beeld wat verduurzamen financieel oplevert voor u. (prijzen zijn aangepast en berekend met gas en energieprijzen van 2024)

Besparen op onderhoud

Normaliter kost het schilderen van een standaard eengezinswoning, welke eens per 5 jaar geschilderd wordt, ongeveer € 3.000,-
Per maand bespaart u dus: € 50,-

Besparen op stookkosten

Uw woning wordt na onze renovatie voorzien van HR++ isolatieglas. Dit bespaart per vierkante meter glas gemiddeld 24 m³ gas per jaar. De prijs per m³ in 2024 is ca € 1,50 Euro. In een normale woning zit ongeveer 25 m² glas. Uw besparing is op jaarbasis dus: 24 x 25 x € 1,50- = € 900,-
Per maand bespaart u op de stookkosten: € 75

Totale netto besparing per maand: € 121,-

Kort samengevat:

U vermeerdert de waarde van uw woning en u bespaart tegelijkertijd op uw stookkosten. En omdat het onderhoud beperkt is tot het schoonmaken van de kozijnen, bent u verlost van alle onderhoudskosten. Daardoor houdt u tenminste € 121 Euro per maand extra over. Nu kunt u makkelijk zelf beoordelen of u de kosten van kunststof kozijnen de moeite waard vindt. Wilt u ook een vrijblijvende prijs voor kunststof kozijnen ontvangen? We helpen u graag verder

Ja, ik wil weten wat ik meer kan besparen per maand

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.