Kunststof kozijnen schoonmaken & onderhouden

Schoonmaken en onderhoud tips

Kunststof kozijnen staan bekend om hun duurzaamheid, efficiëntie en lage onderhoud. Echter, om ervoor te zorgen dat ze hun esthetische waarde en functionaliteit behouden, is regelmatig schoonmaken en onderhoud nodig. Deze gids biedt praktische tips en methoden om uw kunststof kozijnen in optimale conditie te houden.

Waarom is onderhoud belangrijk?

Hoewel kunststof kozijnen minder onderhoud vergen dan houten of aluminium kozijnen, is regelmatige zorg essentieel. Goed onderhouden kozijnen verhogen niet alleen de esthetische waarde van uw woning, maar dragen ook bij aan een betere isolatie, wat kan resulteren in lagere energiekosten. Bovendien voorkomt regelmatig schoonmaken de opbouw van vuil, wat de levensduur van de kozijnen kan verlengen.

Hoe vaak moet je je kunststof kozijnen schoonmaken?

De frequentie van het schoonmaken hangt af van de locatie van uw woning en blootstelling aan externe factoren zoals verkeer en weersomstandigheden. Over het algemeen wordt aangeraden om uw kozijnen minimaal twee keer per jaar grondig te reinigen. Bij woningen in gebieden met veel verkeer of zoute zeelucht kan vaker schoonmaken nodig zijn.

Benodigdheden voor het schoonmaken

Voordat je begint met het schoonmaken van de kunststof kozijnen, is het handig om alle benodigdheden bij de hand te hebben. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

 • Warm water
 • Neutrale zeep of reinigingsmiddel
 • Zachte doek, spons of zachte borstel
 • Schoonmaakazijn (voor hardnekkige vlekken)
 • Siliconenspray (voor het smeren van bewegende delen)

Stappenplan voor het schoonmaken van kunststof kozijnen

 1. Begin met het verwijderen van grof vuil en stof met een zachte borstel of doek.
 2. Meng warm water met een neutrale zeep of reinigingsmiddel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen het oppervlak beschadigen.
 3. Gebruik een zachte doek of spons om de kozijnen met het zeepsop te reinigen. Werk van boven naar beneden om strepen te voorkomen.
 4. Gebruik voor hardnekkige vlekken een kleine hoeveelheid schoonmaakazijn op een doek. Test altijd eerst op een onopvallende plek.
 5. Spoel de kozijnen af met schoon water en droog ze af met een schone, droge doek.
 6. Smeer bewegende delen, zoals scharnieren en sloten, licht in met siliconenspray.

Wat je niet moet doen!

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Dit kan de aanwezige beschermlaag aantasten. Simpel en makkelijk zijn de keywords, en ook nog het goedkoopst. Schuco kozijnen zijn daarbij kleurvaster dan andere merken.

Vermijd gebruik van schuursponzen, omdat deze krassen op uw kozijnen kunnen veroorzaken. Ook kunnen schuursponzen uw houtnerf folie beschadigen. Gebruik bij voorkeur een ”gewone” zachte spons. Maak dus regelmatig uw spons schoon tijdens het wassen van uw kozijnen, om te voorkomen dat zand op uw spons krassen veroorzaakt.

Ook bijtende schoonmaakproducten zoals wasbenzine of schoonmaakazijn kunnen de folie beschadigen. Dus ondanks dat profielen van Schuco er wel tegen kunnen, kunnen renolit folies hierdoor wél beschadigen.

Extra onderhoudstips

 • Controleer regelmatig de afwateringsgaten om te zorgen dat deze niet verstopt zijn. Goede afwatering voorkomt vochtschade.
 • Inspecteer de rubberen afdichtingen op scheuren of slijtage en vervang deze indien nodig om de isolatie te behouden.
 • Vermijd het gebruik van hogedrukspuiten, schuursponsjes of agressieve chemische schoonmaakmiddelen, deze kunnen de kunststof beschadigen.

Zwarte strepen verwijderen

Soms zitten er zwarte strepen op uw nieuwe kunststof kozijnen. Deze kun je het beste met wat groene zeep verwijderen. Bij hardnekkige vlekken smeert u eerst groene zeep op de strepen, en laat deze even 10 minuten inwerken. Daarna met lauw water en een zachte spons de strepen wegpoetsen. Simpel? Wij denken van wel.

Het regelmatig schoonmaken en onderhouden van uw kunststof kozijnen zorgt niet alleen voor een frisse uitstraling van uw woning, maar draagt ook bij aan de duurzaamheid en functionaliteit van de kozijnen. Door bovenstaande tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw kozijnen jarenlang mee gaan en blijven bijdragen aan een comfortabel en energie-efficiënt huis.

Met ca 2x per jaar de kozijnen schoonmaken tegelijk met de ramen, voorkomt tevens dat vuil zich gaat hechten. Het is niet nodig om vaker dan 2x per jaar uw kozijnen schoon te maken, maar het kan natuurlijk geen kwaad.

Hang en sluitwerk schoonhouden

Verder is het aan te raden om het hang en sluitwerk van uw kunststof kozijnen vrij te houden van ingewaaid zand, stof en andere zaken. Ook hierbij geldt hoe minder moeite, hoe beter het is voor uw kozijnen. Dus.. geen vette olie, want op lange termijn zal dit juist vuil aantrekken. Wilt u toch iets doen voor het goede gevoel, gebruik dan 1x per jaar teflon. Dit is een beschermende liquid die zorgt dat alles goed blijft sluiten, piepen en kraken voorkomt en makkelijk aan te brengen is.

Als uw kozijn minder goed sluit, ga dan niet zelf proberen om dit te verhelpen. Neem dan contact op met onze service afdeling. We zijn er immers voor u, en we zijn niet voor niets de specialist in Schuco kozijnen.

Let op: Draaikiep of tuimelramen nooit smeren!

De scharnieren bij tuimelramen zijn uitgerust met remmen, waardoor het raam in geopende toestand blijft staan. Deze scharnieren mag u dus NOOIT smeren.

Deze regel lezen we nergens op internet, wat ons enigszins verbaast. Enfin, nu bent u gewaarschuwd.

Conclusie

Door deze tips op te volgen, kan je jouw kunststof kozijnen moeiteloos reinigen en hun levensduur optimaliseren. Vergeet niet dat preventief onderhoud essentieel is om ervoor te zorgen dat jouw kozijnen er altijd stralend uitzien. Met een beetje inspanning geniet je nog jarenlang van mooie en goed onderhouden kunststof kozijnen!