We worden ons er gelukkig steeds meer bewust van dat we zuinig met onze energie om moeten gaan. Er zijn dan ook tal van regels en wetgevingen die er ons aan helpen herinneren. Je kunt je huis niet eens verkopen zonder een energielabel. Daarom is het goed om een en ander even toe te lichten.
BENG
Bijna Energie Neutraal Gebouw – afgekort BENG. Sinds 2021 moeten nieuwe gebouwen voldoen aan de BENG eisen. Deze nieuwe bouwregels stellen eisen aan de maximale energiebehoefte, het fossiele energiegebruik en aan de opwek van hernieuwbare energie van gebouwen. Dit betekent dat bij nieuwe woningen en gebouwen niet alleen rekening moet worden gehouden met een goede isolatie van de gebouwschil en energiezuinige installaties, maar ook met de toepassing van duurzame energie.
Bron: rijksoverheid/nieuws/beng. Aanvullend: BENG is dus niet hetzelfde als Energie Neutraal.
Energie Neutraal wonen
Wanneer u energieneutraal wonen wilt, dient u alle energie die u in uw huishouden nodig heeft zelf op te wekken. Dat kan met warmtepompen, zonnepanelen en andere zaken. Hoofdzaak is dat u geen externe energie verbruikt anders dan de door uzelf opgewekte energie. Het lijkt in veel opzichten dan ook op de nul op de meter woning. De woningeigenaar van een Energie Neutrale woning betaalt ook niets voor het jaarlijkse energieverbruik.
Nul op de Meter woning
Een nul op de meter woning is energieneutraal. Een woning mag een Nul op de Meter woning worden genoemd als er een energieprestatiecertificaat (EPC) verkregen is van een daarvoor gecertificeerde adviseur. Uit datzelfde certificaat moet blijken dat de jaarlijks verbruikte energie gelijk (of lager) is aan de jaarlijks opgewekte energie. Het energiegebruik van een gebouw wordt berekend aan de hand van de zogeheten Energie Prestatie Coëfficiënt, afgekort EPC. Komt de EPC uit op 0, dan is er sprake van energieneutraal wonen.
Wist u trouwens dat al sinds 2015 alle nieuwbouwhuizen in Nederland een energieprestatie coëfficiënt van 0,4 moeten hebben? Het is dus niet iets nieuws wat zomaar uit de lucht komt vallen. Alleen zijn we er de laatste jaren veel meer mee bezig. En dat is goed nieuws voor het milieu.
Hoe kan ik energie neutraal wonen?
Als eerste moet u natuurlijk zorgen dat u zo zuinig mogelijk met energie omgaat. Hoe minder u verbruikt, hoe makkelijker deze energie op te wekken is. En zuinig met energie omgaan betekent goed isoleren. Met goede isolatie zorgt u namelijk dat uw woning geen energie verliest. Gebruik van kunststof kozijnen van een goed merk, voorzien van minimaal HR++ glas of nog beter HR+++ glas helpen natuurlijk om een woning energiezuinig te maken.