Kunststof kozijnen schoonmaken

Tips en tricks voor een stralend resultaat

Als je kunststof kozijnen hebt, weet je waarschijnlijk al dat ze relatief onderhoudsvrij zijn. Toch is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken om ze in optimale staat te houden en hun levensduur te verlengen. In dit artikel delen we handige tips en tricks om jouw kunststof kozijnen moeiteloos schoon te maken, zodat ze er altijd stralend uitzien.

Benodigdheden

Voordat je begint met het schoonmaken van de kunststof kozijnen, is het handig om alle benodigdheden bij de hand te hebben. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

 • Zachte borstel of spons
 • Milde zeep of allesreiniger
 • Emmer met warm water
 • Schone doeken of microvezeldoekjes
 • Glasreiniger (indien van toepassing)
 • Siliconenspray (optioneel)

Het schoonmaakproces

Volg deze stappen om jouw kunststof kozijnen grondig schoon te maken:

 1. Verwijder los vuil: Begin door los vuil zoals bladeren, takken en spinnenwebben van de kozijnen te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte borstel of spons.
 2. Maak een sopje: Vul de emmer met warm water en voeg een kleine hoeveelheid milde zeep of allesreiniger toe. Meng het goed totdat er schuim ontstaat.
 3. Schrob de kozijnen: Doop de zachte borstel of spons in het sopje en begin met het schoonmaken van de kunststof kozijnen. Werk in kleine secties en gebruik lichte druk om vuil en vlekken te verwijderen. Vergeet niet om ook de hoekjes en randen mee te nemen.
 4. Spoel af: Spoel de kozijnen grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen. Dit kan je doen met behulp van een tuinslang of emmer gevuld met water.
 5. Droog de kozijnen: Gebruik schone doeken of microvezeldoekjes om overtollig water van de kozijnen te verwijderen. Dit voorkomt strepen en vlekken.

Wat je niet moet doen!

Gebruik geen andere agressieve schoonmaakmiddelen. Dit kan de aanwezige beschermlaag aantasten. Simpel en makkelijk zijn de keywords, en ook nog het goedkoopst. Schuco kozijnen zijn daarbij kleurvaster dan andere merken.

Vermijd gebruik van schuursponzen, omdat deze krassen op uw kozijnen kunnen veroorzaken. Ook kunnen schuursponzen uw houtnerf folie beschadigen. Gebruik bij voorkeur een ”gewone” zachte spons. Maak dus regelmatig uw spons schoon tijdens het wassen van uw kozijnen, om te voorkomen dat zand op uw spons krassen veroorzaakt.

Ook bijtende schoonmaakproducten zoals wasbenzine of schoonmaakazijn kunnen de folie beschadigen. Dus ondanks dat profielen van Schuco er wel tegen kunnen, kunnen renolit folies hierdoor wél beschadigen.

Extra tips

Hier zijn nog een paar extra tips om jouw kunststof kozijnen in topconditie te houden:

 • Glasreiniging: Als jouw kunststof kozijnen glaspanelen hebben, gebruik dan een glasreiniger om ze streeploos schoon te maken. Spray de glasreiniger op een schone doek en veeg het glas voorzichtig schoon.
 • Siliconenspray: Om de kunststof kozijnen soepel te houden en te beschermen tegen verkleuring door UV-straling, kan je een siliconenspray gebruiken. Breng een dun laagje aan op de kozijnen en wrijf het uit met een schone doek.
 • Vermijd agressieve reinigingsmiddelen: Gebruik geen schurende middelen of agressieve chemicaliën om de kunststof kozijnen schoon te maken, omdat dit de kozijnen kunnen beschadigen.
 • Regelmatig onderhoud: Maak er een gewoonte van om jouw kunststof kozijnen regelmatig schoon te maken, bijvoorbeeld eens per kwartaal. Dit voorkomt ophoping van vuil en maakt het schoonmaakproces gemakkelijker.

Zwarte strepen verwijderen

Soms zitten er zwarte strepen op uw nieuwe kunststof kozijnen. Deze kun je het beste met wat groene zeep verwijderen. Bij hardnekkige vlekken smeert u eerst groene zeep op de strepen, en laat deze even 10 minuten inwerken. Daarna met lauw water en een zachte spons de strepen wegpoetsen. Simpel? Wij denken van wel.

Door deze tips op te volgen, kan je jouw kunststof kozijnen moeiteloos reinigen en hun levensduur optimaliseren. Vergeet niet dat preventief onderhoud essentieel is om ervoor te zorgen dat jouw kozijnen er altijd stralend uitzien. Met een beetje inspanning geniet je nog jarenlang van mooie en goed onderhouden kunststof kozijnen!

Met ca 2x per jaar de kozijnen schoonmaken tegelijk met de ramen, voorkomt tevens dat vuil zich gaat hechten. Het is niet nodig om vaker dan 2x per jaar uw kozijnen schoon te maken, maar het kan natuurlijk geen kwaad.

Hang en sluitwerk schoonhouden

Verder is het aan te raden om het hang en sluitwerk van uw kunststof kozijnen vrij te houden van ingewaaid zand, stof en andere zaken. Ook hierbij geldt hoe minder moeite, hoe beter het is voor uw kozijnen. Dus.. geen olie, want op lange termijn zal dit juist vuil aantrekken. Wilt u toch iets doen voor het goede gevoel, gebruik dan 1x per jaar teflon. Dit is een beschermende liquid die zorgt dat alles goed blijft sluiten, piepen en kraken voorkomt en makkelijk aan te brengen is.

Als uw kozijn minder goed sluit, ga dan niet zelf proberen om dit te verhelpen. Neem dan contact op met onze service afdeling. We zijn er immers voor u, en we zijn niet voor niets de specialist in Schuco kozijnen.