Kunststof kozijnen isolatiewaarde

De isolatiewaardes van uw nieuwe kozijnen

Eén van de redenen om nieuwe kozijnen in uw woning te laten plaatsen is vaak omdat tocht, kou en geluidshinder van de huidige kozijnen niet meer voldoet aan uw wooncomfort. Niemand zit te wachten op deze zaken, en met nieuwe kunststof kozijnen van Schuco bent u dan ook voorgoed van deze problemen verlost.

Maar wat is nou precies de isolatiewaarde en hoe wordt deze weergegeven? Isolatiewaardes worden met een U-waarde aangeduid. Simpel gezien vertelt deze waarde wat het warmteverlies is over de oppervlak van een vierkante meter, gerekend met een buitentemperatuur van 1 graad kelvin. In het Nederlands bouwbesluit is deze waarde vastgelegd op 4,2 of lager.

U-waardes samengevat:

De U-waarde van een compleet kozijn inclusief glas bestaat uit drie delen:
1) Ug-waarde. De U-waarde van het glas
2) Uf-waarde. De U-waarde van het kozijn (frame)
3) PSi-waarde (Ψ). De isolatie waarde van de afstandshouder van het glas

Zoals we net hebben vastgesteld staat U voor warmteverlies. Dus hoe lager deze waarde, hoe beter het isolerende effect is. Gestreefd wordt om de U waarde zo dicht mogelijk bij nul te brengen.

De U-waardes voor een kunststof kozijn liggen gemiddeld tussen de 1 en de 2, waarbij er wel degelijk een verschil is in merk, soort en montagewijze. Het meegeleverde glas is bij de meeste bedrijven HR++ welke een isolatiewaarde heeft van 1,1 of lager. Ook kan voor triple HR+++ gekozen worden, en dan bereikt u een U-waarde van ca 0,67.

blank

Maximale isolatiewaardes behalen

Het is van belang dat u niet alleen de isolatiewaardes van uw nieuwe kozijnen vergelijkt. De meeste profielen bestaan in principe uit verschillende kamers die al dan niet opgevuld zijn met isolatiemateriaal. In het ideale geval is een kunststof kozijn niet alleen voorzien van een gegalvaniseerde stalen kern als versterking, maar beschikt deze ook over een binnenaanslagdichting, een centrale middenafdichting, een buitenaanslagafdichting en siliconen/rubber glasdichting. Daarom is een correct uitgevoerde kunststof kozijnen montage minstens even belangrijk om te zorgen dat u de maximale isolatiewaardes haalt die mogelijk zijn. (A+). Hierbij zit over het algemeen ook het prijsverschil bij kozijnen bedrijven. Bekijk daarom altijd goed wat gedaan wordt en wat meegerekend is bij de kosten van kunststof kozijnen.

Denk aan ventilatie

Natuurlijk hoort bij goede isolatie wel de mogelijkheid om te ventileren. Daarom gebruiken we standaard bij ons beslag een ingebouwde ventilatiestand. Want als alles potdicht zit kan vocht er niet uit. Daardoor kunnen zelfs schimmels ontstaan. Let er daarom op dat u altijd goede ventilatiemogelijkheden heeft. Lees meer op ventileren bij kunststof kozijnen.

Aan welke eisen moet uw woning voldoen volgens Bouwbesluit?

Wanneer u uw kozijnen wilt vervangen, moet u aan een aantal eisen voldoen, in verband met energiezuinigheid. Al deze eisen liggen beschreven in het nieuwe bouwbesluit. Er is zelfs in een aantal gemeentes sprake van een verplichte vergunning als u uw kozijnen wilt vervangen. Gelukkig zijn dat er niet veel, maar check het even vooraf als u niet zeker bent.  Van het Bouwbesluit mag de warmtedoorgangscoëfficiënt maximaal 2,2 W/m2K per kozijn bedragen. Het gaat dan om het gehele raam, dus kozijn met glas. Daarmee staat vast dat u uw ramen niet meer door enkel glas mag vervangen.

U-waardes vergelijken

Het is raadzaam voor u overstapt op kozijnrenovatie een onderstaande tabel te bekijken. Want als u uw kozijnen vervangen wilt, zijn er altijd meerdere opties. Zo kan gekozen worden voor houten kozijnen, aluminium kozijnen, zelfs stalen kozijnen en natuurlijk kunststof. Ook in kunststof kozijnen zit verschil in de isolatiewaardes. Per merk varieert de U waarde nogal. Dit is terug te lezen op kunststof kozijnen vergelijken.

Wellicht biedt onderstaande tabel wat meer zekerheid dat u op de goede weg bent met de keuze voor kunststof kozijnen. Nogmaals: hoe lager de aangegeven waarde, hoe beter de isolerende werking. Opgelet: dit is de waarde van kozijn zonder glas gemeten. (Dus Uf waarde)

Type kozijnUf-waarde (W/m2K)
Hout2,4
kunststof1-2 (afhankelijk van merk)
aluminium5.0 > 6.0
aluminium met koudebrug onderbreking1,8
Schuco 1

Hier kunt u een brochure inzien met de isolatiewaardes van Schuco kozijnen en gevels