Stelkozijnen

Wat is een stelkozijn

Een stelkozijn is een raamwerk dat voorafgaand aan uw nieuwe kunststof kozijn geplaatst wordt in de ontstane opening als het oude kozijn verwijderd is. De nieuwe kunststof kozijnen (met aanslag) worden dan tegen het stelkozijn aangetrokken zodat deze naadloos en waterdicht passend gemonteerd kan worden. Zo kunt u maximaal van alle voordelen van kunststof kozijnen profiteren.

EA-Kunststoftechniek-stelkozijn
Kunststof kozijn gemonteerd op kunststof stelkozijn.

Ondanks dat deze methode arbeidsintensiever is dan kozijnen plaatsen zonder stelkozijnen, (er moet immers 2x een kozijn gemonteerd worden, een stelkozijn en een kunststof kozijn) geven we bij EA-Kunststoftechniek wel de voorkeur aan het gebruik van stelkozijnen. U kunt natuurlijk kiezen om kosten te besparen door met bedrijven in zee te gaan die anders adviseren, maar als u wilt dat de nieuwe kozijnen daadwerkelijk 20 jaar mee moeten gaan raden we aan om dit niet te doen.

Kunststof stelkozijn

Bij EA-Kunststoftechniek wordt zoveel mogelijk gewerkt met een kunststof stelkozijn. Deze zijn veerkrachtiger dan houten stelkozijnen en garanderen een langere levensduur. Daarbij zijn kunststof stelkozijnen niet onderhevig aan slijtage, vocht of andere belastende omstandigheden.

Waarom een stelkozijn gebruiken?

Een kunststof kozijn zet meer uit dan uw muur. Met gebruik van een stelkozijn wordt dit opgevangen. Nog een groot voordeel is dat er een recht vlak gecreëerd is voor het montagekozijn waar de rubbers goed op afdichten. Daardoor is de isolatiewaarde voor altijd gewaarborgd.

Soms is het beter om een deel van het bestaande houten kozijn te laten zitten. Dit wordt dan als stelkozijn gebruikt. Onze bouwtechnische experts beoordelen per situatie wat de beste montagewijze is. Ons doel is om u kunststof kozijnen te leveren, mét de langste levensduur. Zo kunnen we gegarandeerd 20 jaar garantie afgeven.

Montagekozijnen zonder stelkozijn

In uitzonderlijke gevallen wordt er koud gemonteerd. Dat betekent dat het nieuwe kunststof kozijn direct in de ontstane opening gemonteerd wordt. De kozijnen worden dan op de spouwlat bevestigd. De afdichting wordt dan gedaan met compriband om zo voor een tocht- en waterdichte afwerking zorg te dragen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in een houtskeletbouwoning.

Echter wordt in de meeste gevallen wel gekeken of er vooraf stelkozijnen geplaatst kunnen worden. Onze bouwkundig expert die komt inmeten beoordeelt de situatie natuurlijk nauwkeurig vooraf.

Voordelen van stelkozijnen gebruiken

  • Betere aansluiting van het kozijn door stevigere constructie
  • Hogere isolatiewaarde
  • Langere levensduur
  • Vangt de werking van het kunststof kozijn bij temperatuurverschillen beter op
  • Strak afgewerkt aanzicht na montage
  • Langere garantieperiode mogelijk

Informatie aanvragen over montage van stelkozijnen