Stelkozijnen

Wat is een stelkozijn

Een stelkozijn is een raamwerk dat voorafgaand aan uw nieuwe kunststof kozijn geplaatst wordt in de ontstane opening als het oude kozijn verwijderd is. De nieuwe kunststof kozijnen (met aanslag) worden dan tegen het stelkozijn aangetrokken zodat deze naadloos en waterdicht passend gemonteerd kan worden.

Stelkozijnen moeten worden gebruikt als uw kozijn onderdeel is van een gevel. Denk aan vliesgevelwoningen of houtskeletbouw huizen. Zo kunt u maximaal van alle voordelen van kunststof kozijnen profiteren. Ook bij nieuwbouw woningen worden stelkozijnen geadviseerd.

EA-Kunststoftechniek-stelkozijn
Kunststof kozijn gemonteerd op kunststof stelkozijn.

Let op:
Volgens de alom gerespecteerde VKG norm is het niet altijd beter om externe stelkozijnen te gebruiken. In veel gevallen wordt zelfs aanbevolen om met geintegeerde stelkozijnen te verbinden met muur. Dit is echter alleen mogelijk met het Schuco renovatie profiel.

Het ontstaan van stelkozijnen

Stelkozijnen zijn ooit ontstaan om de smalle Duitse kozijnen van vroeger toch in onze brede Nederlandse openingen te plaatsen. Omdat we in Nederland een binnen en buitenmuur hebben was dat met smalle kozijnen wel nodig. tegenwoordig zijn de profielen verbreed, het renovatieprofiel is veelal net zo breed als uw houten kozijnen waardoor er probleemloos en zonder gebruik van stelkozijnen kan worden gemonteerd.

Schuco zonder stelkozijnen

We zien ook veel horror verhalen voorbijkomen als er niet met stelkozijnen wordt gewerkt. Schenk hier niet teveel aandacht aan, dit gaat namelijk niet over Schuco profielen. Veel andere merken moeten de stevigheid opvangen die Schuco al standaard in het kozijn heeft zitten door met het dikste staal te werken.

Stelkozijnen bij renovatie oude woningen? Nee!!

Let op:
Bij oudere woningen worden meestal géén stelkozijnen geadviseerd. Juist omdat de muren niet allemaal even recht zijn kan er 1 tot soms enkele centimeters verschil in de muur zitten. Dit is met een stelkozijn NIET op te vangen, wat u ook leest of denkt. Er blijft dan immers ruimte over tussen het kunststof kozijn en het stelkozijn. Deze ruimte is op geen enkele manier goed af te dichten!

Laat u niet gek maken door bedrijven die zeggen dat stelkozijnen altijd beter zijn. Dit is beslist niet altijd het geval. Wij leveren niet voor niets Schuco en monteren geheel en altijd volgens richtlijnen van VKG en KOMO.

Geen vliesgevelwoning?
Ook montage op spouwlatten kan de werking van muur en kozijn goed opvangen om schade te voorkomen, mits binnen en buitenmuur op gelijke hoogte liggen. (in 90% van de gevallen is dat zo).

U kunt natuurlijk kiezen om kosten te besparen door met bedrijven in zee te gaan die anders adviseren, maar als u wilt dat de nieuwe kozijnen daadwerkelijk 20 jaar mee moeten gaan raden we aan om dit niet te doen.

Kunststof stelkozijn plaatsen

Bij EA-Kunststoftechniek wordt vooraf goed gekeken of er met een stelkozijn gewerkt moet worden. Is de conclusie van onze bouwkundig expert dat er stelkozijnen geplaatst moeten worden? Dan gebruiken we kunststof stelkozijnen en geen hout. Kunststof stelkozijnen zijn veerkrachtiger dan houten stelkozijnen en garanderen een langere levensduur. Daarbij zijn kunststof stelkozijnen niet onderhevig aan slijtage, vocht of andere belastende omstandigheden.

Deze methode is arbeidsintensiever dan kozijnen plaatsen zonder stelkozijnen, (er moet immers 2x een kozijn gemonteerd worden, een stelkozijn en een kunststof kozijn) maar soms geven we bij EA-Kunststoftechniek wel de voorkeur aan het gebruik van stelkozijnen indien kozijnen onderdeel van een gehele gevel zijn. Denk bijvoorbeeld aan een vliesgevelwoning, of ook wel hout skelet woning.


Let op:
Dit is alleen van toepassing als onze bouwkundig expert aangeeft dat gebruik van stelkozijnen noodzakelijk is. In alle andere gevallen werken we zonder stelkozijnen.

Waarom een stelkozijn gebruiken bij een vliesgevel woning?

Een kunststof kozijn zet meer uit dan uw muur. Met gebruik van een stelkozijn wordt dit opgevangen. Nog een groot voordeel is dat er een recht vlak gecreëerd is voor het montagekozijn waar de rubbers goed op afdichten. Daardoor is de isolatiewaarde voor altijd gewaarborgd.

Soms is het beter om een deel van het bestaande houten kozijn te laten zitten. Dit wordt dan als stelkozijn gebruikt. Onze bouwtechnische experts beoordelen per situatie wat de beste montagewijze is.

Ons doel is om u kunststof kozijnen te leveren, mét de langste levensduur. Meestal kan er gewoon op de spouwlat bevestigd worden. Zo kunnen we gegarandeerd 20 jaar garantie afgeven.

Montagekozijnen zonder stelkozijn

In veel gevallen wordt er koud gemonteerd. Dat betekent dat het nieuwe kunststof kozijn direct in de ontstane opening gemonteerd wordt. De kozijnen worden dan op de spouwlat bevestigd. De afdichting wordt dan gedaan met compriband om zo voor een tocht- en waterdichte afwerking zorg te dragen. Dit kan eigenlijk alleen met Schuco kozijnen.

Schuco kozijnen zijn als enige voorzien van zo’n dikke stalen kern (1,1 mm gegalvaniseerd staal), dat ook stompe montage 20 jaar gegarandeerd kan worden. Dit in tegenstelling tot vrijwel alle andere profielen, waarbij stelkozijnen deze stevigheid moeten opvangen.

Echter wordt in de meeste gevallen wel gekeken of er vooraf stelkozijnen geplaatst kunnen worden. Onze bouwkundig expert die komt inmeten beoordeelt de situatie natuurlijk nauwkeurig vooraf.

U leest meer over hoe kunststof kozijnen gemonteerd moeten worden op kunststof kozijnen montage.

Voordelen van stelkozijnen gebruiken

  • Betere aansluiting van het kozijn door stevigere constructie
  • Hogere isolatiewaarde
  • Langere levensduur
  • Vangt de werking van het kunststof kozijn bij temperatuurverschillen beter op
  • Strak afgewerkt aanzicht na montage
  • Langere garantieperiode mogelijk

Nadelen stelkozijn:

  • bij oudere woningen kan ruimte ontstaan door tussenvoeging van een stelkozijn.
  • deze ruimte kan op geen enkele wijze volledig blijvend tochtvrij worden dichtgemaakt.
  • om deze tussenruimte te voorkomen moeten de kozijnen scheef worden ingemeten, en dat gaan we uiteraard niet doen.

Informatie aanvragen over montage van stelkozijnen

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Informatie over: