Schimmel op kozijnen

Schimmel op kozijnen is een veelvoorkomend probleem in huishoudens en gebouwen. En wie denkt dat schimmels niet voorkomen in woningen met kunststof kozijnen heeft het mis. Juist doordat mensen beter isoleren en vergeten te ventileren ontstaan veel vochtige ruimtes, waar schimmels groeien.

Het niet alleen ziet er onaantrekkelijk uit, maar kan ook nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid en de structuur van het gebouw. In dit artikel duiken we dieper in de oorzaken van schimmelvorming op kozijnen, de gevolgen ervan en de meest effectieve manieren om het te bestrijden en te voorkomen.

Oorzaken van schimmel op kozijnen

Schimmel gedijt in vochtige, warme omgevingen. We denken vaak dat oude tochtige woningen de broedplaats van schimmels zijn, maar we zien steeds vaker dat goed geïsoleerde woningen schimmels voortbrengen. Dit komt omdat mensen steeds beter isoleren, en niet ventileren. Hierdoor kunnen ook kunststof kozijnen een broedplaats voor schimmel worden door verschillende factoren:

 • Condensatie: Temperatuurverschillen tussen binnen en buiten kunnen leiden tot condensatie op de kozijnen, wat een ideale omgeving voor schimmelgroei biedt.
 • Slechte ventilatie: Onvoldoende luchtstroom in een ruimte verhoogt de luchtvochtigheid, wat schimmelgroei op de kozijnen kan bevorderen.
 • Lekkages: Waterlekkages rondom de kozijnen kunnen vochtproblemen veroorzaken die schimmelgroei stimuleren.

Gezondheidsrisico’s en schade

Schimmel op kozijnen is niet alleen een esthetisch probleem; het kan ook ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en schade aan de structuur van het gebouw veroorzaken:

 • Gezondheidsproblemen: Blootstelling aan schimmel kan leiden tot ademhalingsproblemen, allergieën en andere gezondheidsklachten.
 • Schade aan het gebouw: Schimmel kan het hout van de kozijnen aantasten, waardoor deze verzwakken en uiteindelijk vervangen moeten worden.

Bestrijding van schimmel

 1. Identificeer en verhelp de oorzaak: Het is essentieel om de bron van het vochtprobleem te vinden en te verhelpen. Dit kan het repareren van lekkages of het verbeteren van de ventilatie in de ruimte zijn.
 2. Schimmelreiniging: Gebruik een geschikte schimmelreiniger om de schimmel van de kozijnen te verwijderen. Draag tijdens het schoonmaken beschermende kleding om blootstelling aan schimmelsporen te voorkomen.
 3. Inspecteer regelmatig: Controleer de kozijnen regelmatig op tekenen van schimmel en vocht, vooral in vochtige seizoenen.

Preventieve maatregelen

 • Verbeter de ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte om de luchtvochtigheid laag te houden.
 • Gebruik ontvochtigers: In erg vochtige ruimtes kan het gebruik van een ontvochtiger helpen om de luchtvochtigheid te reguleren.
 • Isolatie: Zorg voor goede isolatie van de kozijnen om condensatie op ramen te voorkomen.
 • Ventileer dagelijks: Open uw ventilatieroosters 24 uur of open de ramen 30 minuten per dag. Ventileer niet slechts één ruimte, maar het hele huis tegelijkertijd. 
 • Droog de was buiten: Droog de was buiten of in een wasdroger, in plaats van aan een droogrek in huis.
 • Koken: Zet altijd afzuiging aan of open een raam.
 • Douchen: zet badkamerraam open, en laat deze openstaan tot de vochtige lucht verdwenen is.

Conclusie

Schimmel op kozijnen is een probleem dat niet genegeerd mag worden. Door de oorzaken te begrijpen en effectieve strategieën voor bestrijding en preventie toe te passen, kunnen de risico’s voor de gezondheid en de structuur van het gebouw aanzienlijk worden verminderd. Regelmatige inspectie en onderhoud van de kozijnen zijn essentieel om een gezonde en veilige leefomgeving te behouden.