Grondstoffentekort bij kunststof kozijnen

Wereldwijd is er een groot tekort aan allerlei grondstoffen. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor onze branche. Wat merken wij hiervan en wat zijn de gevolgen voor u als klant?

Bij productie van een kunststof kozijn zijn vaak veel partijen bij betrokken. Denk dan aan glas, PUR, PIR-isolatie, scharnieren, sloten, afwerklijsten, kliklijsten, staalprofielen en tal van andere zaken. Al deze zaken maken de productie van een kunststof kozijn tot één complex geheel.

Het onstaan van tekorten in een notedop

In het begin van de allereerste Corona uitbraak is al gelijk een achterstand ontstaan. Mede door het wegvallen van veel grondstoffen producerende fabrieken die in een lock-down moesten, of met minder mensen moesten produceren om 1,5 meter afstand te kunnen houden of het wegvallen van veel mensen die tijdens deze eerste golf ziek afgemeld zijn.

Ook de overzeese handel kwam onder druk te staan door onzekerheid bij veel producenten en leveranciers. Er was immers een wereldwijd probleem. Daardoor werd de productie afgeschaald en men ging ervan uit dat wereldwijd de mensen de hand op de knip zouden houden.

Toenemende vraag naar verduurzamen

Het tegenovergestelde gebeurde. Juist omdat mensen veel meer tijd thuis doorbrachten, werd er kritischer gekeken naar mogelijkheden om de woning op te knappen en beter te isoleren. Kortom, er was meer tijd om de woning algeheel te verbeteren. En daarmee steeg ook de vraag naar kunststof kozijnen.

Oplopende prijsstijgingen door schaarste

Wijzelf werken continue door om deze vraag te voldoen, samen met alle collega kozijnen bedrijven. Ook bij ons is er geen enkele dag uitgevallen dat we niet werken of monteren. Maar feit is wel dat ook wij natuurlijk afhankelijk zijn van alle eerder genoemde zaken als glas, staal, aluminium en overige benoemden. En als één van de eerder genoemde zaken niet, of later uitgeleverd wordt, heeft dat uiteraard gevolgen voor onze algehele planning. En door toenemende schaarste ontkomen wij ook niet aan het feit dat levertijden soms oplopen en/of dat prijzen worden verhoogd.

Natuurlijk blijven we altijd zo scherp mogelijk werken, en zijn we nog steeds de goedkoopste leverancier van kunststof kozijnen met de beste kwaliteit. Ook in deze extreme omstandigheden. Bent u ook benieuwd wat we kunnen betekenen voor u? We helpen u graag verder.