Wat is het verschil tussen kunststof en houten kozijnen?

Kunststof versus houten kozijnen

Kozijnen zijn een belangrijk onderdeel van elk huis. Ze bepalen niet alleen de uitstraling van het gebouw, maar hebben ook invloed op de isolatie en veiligheid. Bij het kiezen van nieuwe kozijnen zijn er verschillende opties om te overwegen, waaronder kunststof en houten kozijnen. In dit artikel zullen we de verschillen tussen deze twee materialen bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Laten we beginnen met kunststof kozijnen. Kunststof, ook wel PVC genoemd, is een duurzaam en onderhoudsarm materiaal. Het heeft een lange levensduur en is bestand tegen rot, corrosie en insecten. Kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende architecturale ontwerpen. Ze zijn ook zeer energie-efficiënt en bieden goede isolatie, waardoor warmteverlies wordt verminderd en energiekosten worden bespaard.

Verschil in houtsoorten

Aan de andere kant hebben we houten kozijnen. Er zijn twee belangrijke soorten houten kozijnen: hardhouten kozijnen en kozijnen gemaakt van andere houtsoorten. Hardhouten kozijnen, zoals mahonie, meranti en eiken, zijn zeer duurzaam en hebben een natuurlijke schoonheid. Ze zijn echter duurder dan kunststof kozijnen en vereisen regelmatig onderhoud, zoals schilderen of beitsen, om ze in goede staat te houden. Kozijnen gemaakt van andere houtsoorten, zoals grenen of vuren, zijn betaalbaarder, maar hebben een kortere levensduur en kunnen gevoeliger zijn voor rot en insecten.

De isolatiewaardes van de diverse houtsoorten varieert, maar als we een houten kozijn in het veel gebruikte meranti hout bekijken, heeft deze een U waarde van ongeveer 1,4 – 1,6 U W/m²K. 

De isolatiewaarde van de door ons geleverde kunststof kozijnen ligt onder 1,2 Uf W/m²K. Dit is significant lager, en een lagere U-waarde is een betere isolatie. Overbodig om te melden dat alle andere houtsoorten nog hoger scoren en daarmee nog minder goed isoleren als kunststof.

Dus ook uit deze overwegingen zou de keuze voor kunststof een betere keuze zijn dan hout.

Uiterlijke kenmerken

Een belangrijk verschil tussen kunststof en houten kozijnen was altijd het uiterlijk. Houten kozijnen hebben een warme en traditionele uitstraling, en deze was tot enkele jaren geleden niet in kunststof uitvoering verkrijgbaar. Gelukkig kunnen ook kunststof kozijnen tegenwoordig met eenzelfde warme houtlook uitstraling gemaakt worden, waardoor de keuze voor kunststof aanzienlijk gestegen is.

Kosten aspect

Tot slot is de prijs een factor om te overwegen. Over het algemeen zijn kunststof kozijnen goedkoper dan houten kozijnen, vooral als we kijken naar de totale levensduur van het materiaal. Hoewel kunststof kozijnen in eerste instantie duurder kunnen lijken in aanschaf en te installeren, kunnen ze op de lange termijn kosten besparen vanwege hun lage onderhoudsvereisten en energie-efficiëntie.

Snelle opknap renovatie

Als uw huis snel een opknapbeurt nodig heeft, bijvoorbeeld omdat u uw woning te koop zet, kunnen houten kozijnen uitkomst bieden. Vaak hoeft dan niet elk kozijn vervangen te worden en kunnen bestaande houten kozijnen snel gerepareerd worden. Ook een schilderbeurt die in elk geval een tijdelijk resultaat biedt, is altijd nog goedkoper dan kozijnen vervangen.

Samengevat:

Kortom, kunststof kozijnen en houten kozijnen hebben elk hun eigen voordelen en nadelen. Kunststof kozijnen zijn duurzaam, onderhoudsarm en energie-efficiënt, terwijl houten kozijnen een natuurlijke schoonheid en warmte bieden, die onderhoud vereist. De keuze tussen beide materialen hangt af van je budget, stijlvoorkeuren en de mate van bereidheid om onderhoud te plegen. Voor snelle opknaprenovaties kan hout aantrekkelijker zijn. Voor lange termijn denkwerk is kunststof een slimmere keuze.

Aanvullende berichten:

Veel gestelde vragen:

Hoe lang gaan houten kozijnen mee?

Wat is duurzamer, kunststof of houten kozijnen?

Is hout goedkoper dan kunststof kozijnen?