Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

Wanneer je overweegt om kunststof kozijnen te laten plaatsen, is een belangrijke vraag: hoe lang gaan ze eigenlijk mee? Hieronder vind je antwoord op deze vraag, en bespreken we de factoren die van invloed zijn op de levensduur van kunststof kozijnen.

Gemiddelde levensduur van kunststof kozijnen

Over het algemeen hebben kunststof kozijnen een lange levensduur. Bij normaal gebruik en goed onderhoud kunnen ze wel 40 tot 60 jaar meegaan. Schuco doet daar nog een schepje bovenop, en bereiken een levensduur van wel 75 jaar. Dit is aanzienlijk langer dan houten kozijnen, die gemiddeld 15 tot 30 jaar meegaan voordat ze aan vervanging toe zijn. Belangrijk te melden is dat houten kozijnen wel onderhoud nodig hebben om deze 30 jaar te kunnen halen.

Factoren die de levensduur beïnvloeden

Hoewel kunststof kozijnen dus lang mee kunnen gaan, zijn er verschillende factoren die invloed hebben op hun levensduur:

Kwaliteit van het kunststof

De kwaliteit van het gebruikte kunststof speelt een belangrijke rol. Hoogwaardige kunststoffen zoals Schuco deze gebruikt, zijn duurzamer en gaan langer mee dan goedkopere varianten. Ook de isolatiewaarde blijft langer intact bij betere kwaliteit kozijnen.

Klimaat en weersomstandigheden

Blootstelling aan extreme weersomstandigheden zoals felle zon, harde wind, regen en hagel kan de levensduur van kunststof kozijnen verkorten. Kozijnen op de zuid- en westzijde hebben hier het meest mee te maken. Tip: gebruik een beschermende kleurfolie met houtnerf.

Vakkundige installatie

Ook de manier waarop de kozijnen geïnstalleerd worden is van belang. Installatie door een ervaren en vakkundige professional zorgt voor een langere levensduur. Zie ook kunststof kozijnen montage

Onderhoud

Regelmatig onderhoud is belangrijk om kunststof kozijnen in goede staat te houden. Gelukkig is dit onderhoud minimaal in vergelijking met houten kozijnen. Het volstaat om de kozijnen af en toe schoon te maken en bewegende delen te smeren.

Advies: Kies voor kunststof kozijnen van een gerenommeerd merk zoals Schuco, en laat ze plaatsen door een ervaren professional zoals EA-Kunststoftechniek. Zo weet je zeker dat je kozijnen van hoge kwaliteit hebt die lang meegaan.

Wat gebeurt met kunststof kozijnen na hun levensduur?

Na hun levensduur kunnen kunststof kozijnen op verschillende manieren worden behandeld. Laten we eens kijken naar wat er met ze kan gebeuren:

Recycling: Kunststof kozijnen zijn volledig recyclebaar. Dit betekent dat ze aan het einde van hun levensduur kunnen worden hergebruikt voor nieuwe producten. Recycling draagt bij aan het verminderen van de ecologische impact. Kozijnen van EA-Kunststoftechniek bestaan bijvoorbeeld uit meer dan 67% uit gerecycled kunststof.
Hergebruik: Als de kozijnen nog in goede staat verkeren, kunnen ze worden hergebruikt. Bijvoorbeeld in andere gebouwen of renovatieprojecten. Dit verlengt hun levensduur en minimaliseert afval.
Verwerking: Als recycling of hergebruik niet mogelijk is, worden de kozijnen verwerkt. Dit kan betekenen dat ze worden versnipperd en gebruikt als grondstof voor andere producten.
Storten: In sommige gevallen worden oude kozijnen gestort op speciale stortplaatsen. Dit is echter de minst duurzame optie en wordt steeds minder vaak toegepast.

Kortom, kunststof kozijnen hebben niet alleen een lange levensduur, maar zijn ook op milieugebied een goede keuze!

Conclusie

Kunststof kozijnen zijn een duurzame keuze voor je woning. Bij de juiste kwaliteit, vakkundige installatie en regelmatig onderhoud kunnen ze 40 tot 50 jaar mee. Hoewel de investering soms hoger ligt dan bij houten kozijnen, verdien je dit op de lange termijn dubbel en dwars terug door de lange levensduur en het minimale onderhoud dat nodig is. Tevens bespaar je maandelijks veel geld aan energiekosten met goed isolerende kozijnen.

Lange levensduur van Schuco

Tegenwoordig is duurzaamheid erg belangrijk. Dit geldt dus ook voor het kiezen van kozijnen. Kort gezegd zijn kunststof kozijnen een duurzame keuze omdat het materiaal volledig recyclebaar is en ze nooit geschilderd hoeven te worden. Daarbij hebben kozijnen van het merk Schuco een bovengemiddelde levensduur van maar liefst 75 jaar. Dat betekent dat u 75 jaar geen omkijken naar uw kozijnen heeft. Over duurzaam gesproken ….

Producten van EA-Kunststoftechniek zijn dus enorm duurzaam omdat ze weinig onderhoud nodig hebben en een hele lange levensduur hebben. Hierdoor is er geen gebruik van schadelijke producten nodig om ze te onderhouden. Door te kiezen voor kunststof kozijnen van EA-Kunststoftechniek kiest u voor duurzaamheid.

Fabriek draait op zonnepanelen

Daarnaast streeft EA-Kunststoftechniek naar duurzaamheid in de hele organisatie. Zo zijn op het dak van onze fabriek maar liefst 140 zonnepanelen gelegd, die genoeg stroom opwekken om het hele productieproces te voorzien van eigen opgewekte stroom. Uiteraard zijn onze hallen optimaal geïsoleerd met onze eigen kozijnen, en wij streven naar nul op de meter om zo energieneutraal mogelijk te werken. Dit geld ook voor onze heftrucks en andere machines die wij nodig hebben om uw kozijnen te produceren en te leveren. Zie ook boom geplant.