Isoleren en ventileren

Natuurlijk bent u als goed burger bezig met Milieu, en uiteraard ook met de daarbij behorende isolatie zodat u minder moet stoken. Maar hoe zit het nu met ventileren? Deze vragen moeten u niet wakker houden natuurlijk. Daarom leggen we het even uit voor u.

Isoleren en ventileren
Een goed geïsoleerde woning met kunststof kozijnen voorzien van goed isolatieglas, zorgt voor een comfortabele, warme woning. Deze verliest weinig warmte, waardoor de stookkosten laag zijn. Door de woning volledig te isoleren zal er geen tocht meer zijn. Toch is schone lucht van buitenaf nodig om te luchtkwaliteit in huis gezond te houden. Wat is dan de beste methode?

Gezond ventileren
De luchtkwaliteit in uw woning kunt u zelf meten met een CO2 meter. Zo’n meter waarschuwt op het moment dat er teveel CO2 gehalte in uw woning is. CO2 gehalte wordt uitgedrukt in PPM (Parts Per Milion). Te veel CO2 kan zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid of problemen bij de ademhaling. Hoe lager het CO2 gehalte, hoe beter. In een woning is een CO2 gehalte tussen de 800 en 1000 PPM acceptabel te noemen. Als er structureel een CO2 gehalte aanwezig is boven de 1000 PPM is het te adviseren om bewuster te ventileren of, indien nodig, extra ventilatievoorzieningen aan te brengen

Waarom ventileren?
Doordat we koken, douchen, zweten en ademen ontstaan er vochtproblemen die weer kunnen leiden tot schimmelgroei. Ook vervuilen we de binnenlucht door gastoestellen, open haard, houtkachel en het gebruik van schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers. Daarbij moet de vochtige en bevuilde lucht immers ook ”uit” uw woning kunnen. Dit doet u door goed te ventileren.
 

Goed ventileren
Zorg voor constante aanvoer van frisse lucht via open (klep)raampjes en/of ventilatieroosters.
Ventileer extra (bijvoorbeeld met een extra open raam of het ventilatiesysteem op de hoogste stand) als u kookt, doucht en klust in huis. Rook niet in huis. Verminder vocht in huis door de was buiten te drogen, kook met de deksel op de pan en droog vloeren na het dweilen. Zorg dat een geiser een afvoer heeft naar buiten, laat de schoorsteen van een open haard regelmatig vegen. Bent u van plan om de kozijnen te vervangen? Denk dan aan ventilatieroosters in het kozijn.

Isoleren en dus ook ventileren

Vaak monteren wij in onze kozijnen ook ventilatieroosters omdat naast isoleren natuurlijk ook ventileren belangrijk is. Ook in een schuifpui wordt vaak in het vaste deel een ventilatierooster geadviseerd, ondanks dat op onze schuifpuien standaard een ventilatiestand zit.

Hiervoor worden roosters van Duco gebruikt, het beste op rooster ventilatie gebied. Zij hebben net als de kozijnen en ramen ook een goede isolatiewaarde waardoor alles perfect op elkaar is afgestemd.

Ventileren zonder ventilatieroosters

We merken dat steeds meer mensen roosters willen vermijden bij hun nieuwe kozijnen. We begrijpen het wel, omdat ondanks de hoge kwaliteit van de ventilatieroosters toch enige (geringe) tocht kan ontstaan.

Daarom hebben al onze draaikiepramen standaard een ingebouwde ventilatiestand in het beslag. Deze ventilatiestand kan dan worden gebruikt om het kozijn enkele millimeters open te zetten, zonder dat u het raam volledig open hoeft te zetten.