Bent u van plan te gaan verbouwen? Dan kan het zijn dat je gelijk wordt verplicht maatregelen te treffen om een minimale hoeveelheid duurzame energie op te wekken. Vanaf 1 februari 2022 geldt een nieuwe wet die zegt dat je bij een grote verbouwing aan je woning direct duurzame energie moet opwekken. Hoeveel energie moet worden opgewekt is te berekenen via een rekentool van de overheid.
Nog steeds is niet iedereen bereid om direct te investeren in verduurzamen van de woning, laat staan om zonnepanelen of een warmtepomp te plaatsen. Vaak wordt alleen gekozen het noodzakelijke onderhoud te doen, en dan komt verduurzamen en energie opwekken later wel.
Ingrijpende verbouwing
verplichten van energiebesparende maatregelen bij een ingrijpende verbouwing
Vanaf 1 februari is het daarom verplicht om bij een ingrijpende verbouwing een minimale hoeveelheid aan duurzame energie op te wekken. Dit kan met zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler. Onder een ingrijpende verbouwing wordt verstaan dat je minimaal 25 procent van de gebouwschil van je woning, vernieuwt of verbouwt. Een nieuwe keuken of een aanbouw valt daarom niet direct onder de ingrijpende verbouwing. Zie ook energieneutraal of energiezuinig.
Daar waar eerder nog gekozen kon worden om de woning onderhoudsvrij te maken, komt nu de verplichting dat deze gelijk goed geïsoleerd moet worden. Mits het totaal natuurlijk 25% of meer van de gebouwschil van je woning beslaat. Daarnaast moet u dan nog maatregelen treffen om duurzame energie op te wekken. Dit zijn niet helemaal dezelfde regels als u energiezuinig of energie neutraal gaat verbouwen, maar er zijn zeker wel overlappende regels.
Uitzonderingen op deze regel
Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel. Bijvoorbeeld door de locatie van het huis, restricties door monumentenzorg en/of bouwtechnische belemmeringen. Zie de onderstaande uitzonderingen:
- Wanneer bouwwerken binnen 3 jaar worden aangesloten op een warmtenet.
- Gebouwen die gebruiksfuncties hebben met een laag energieverbruik.
- Wanneer het niet mogelijk is om aan de eis te voldoen door problemen op de locatie of belemmeringen.
- Wanneer de getroffen maatregelen niet binnen 10 jaar terug te verdienen zijn.
Welke maatregelen kun je treffen?
Zonnepanelen
Ook als je niet gaat renoveren zijn zonnepanelen een uitstekende investering. Gemiddeld verdien je de panelen binnen 7 jaar terug. Tegenwoordig zijn er zonnepanelen in diverse soorten en maten.
Warmtepomp
Een warmtepomp is de duurzame versie van een cv-ketel. Een warmtepomp zorgt voor warmte in het hele huis op een duurzame manier. Voor een warmtepomp heb je ca 10 zonnepanelen nodig. Als je je hele huis goed wilt verduurzamen dan is een warmtepomp een goede overweging.
Zonneboiler
Een zonneboiler is te vergelijken met zonnepanelen. Het verschil tussen deze twee is dat zonnepanelen werken op zonnestralen en een zonneboiler werkt op warmte van de zon. Een zonneboiler zorgt voor warm water in huis. Gebruik je veel warm water? Kies dan voor een zonneboiler.
Subsidie op verduurzamen
Om deze verplichting te stimuleren heeft de overheid diverse subsidies ter beschikking gesteld. Tot 2024 is er 288 miljoen euro beschikbaar voor hybride waterpompen en 514 miljoen euro voor isoleren van particuliere woningen. Lees meer over subsidie