De Terugverdientijd van kunststof Kozijnen

De overstap naar kunststof kozijnen is een beslissing die door veel huiseigenaren wordt overwogen. De voordelen zoals duurzaamheid, onderhoudsgemak en esthetische waarde zijn duidelijk, maar een veelgestelde vraag blijft: wat is de terugverdientijd van kunststof kozijnen? Dit artikel biedt een gedetailleerd overzicht van de financiële voordelen en hoe deze investering zich op de lange termijn terugbetaalt.

Wat zijn de kosten?

De investering in kunststof kozijnen is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de woning, het aantal kozijnen, het type glas (bijvoorbeeld dubbel of driedubbel glas) en extra opties zoals houtnerf. Desondanks zijn de algemene kosten van kunststof kozijnen vaak hoger dan die van traditionele houten kozijnen. Echter, om de werkelijke terugverdientijd te berekenen, moeten we verder kijken dan alleen de initiële kosten.

De Voordelen en besparingen

Energie-efficiëntie

Kunststof kozijnen bieden een uitstekende isolatie, wat leidt tot een significante vermindering van energieverbruik en dus energiekosten. In vergelijking met houten of aluminium kozijnen, houden kunststof kozijnen warmte beter binnen tijdens de winter, en buiten tijdens de zomer, wat resulteert in lagere stook- en koelingskosten.

Onderhoudskosten

Een ander voordeel dat bijdraagt aan de terugverdientijd is de besparing op onderhoudskosten. Kunststof kozijnen vereisen geen jaarlijks schilderwerk en zijn bestand tegen weersinvloeden, wat betekent dat ze niet rotten, roesten of vervormen. De besparing op onderhoudswerkzaamheden en materialen over de levensduur van de kozijnen kan aanzienlijk zijn.

Verhoogde woningwaarde

Bij de verkoop van een woning kunnen kunststof kozijnen bijdragen aan een hogere verkoopprijs. Ze zijn een aantrekkelijke feature voor potentiële kopers vanwege de energie-efficiëntie en het lage onderhoud. Hoewel dit lastiger in harde cijfers uit te drukken is, is het een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het berekenen van de terugverdientijd.

Hoe lang duurt het om te verdienen?

Op onze pagina ”besparen met kunststof kozijnen” hebben we berekend dat u gemiddeld ca € 125 Euro per maand bespaart, gerekend voor kozijnen met HR++ glas. Dus zegge € 1.500 per jaar. Dit is de optelsom van de besparing op onderhoudskosten en de besparing op energiekosten samen.

Op de pagina ”kunststof kozijnen kosten” hebben we geleerd dat kozijnen met HR++ voor een gemiddelde woning rond de € 22.000 Euro kosten. Een simpele berekening leert ons dat de terugverdientijd 14,6 jaar is. Kiest u voor Schuco kozijnen met triple glas, is de terugverdientijd ca 11,7 jaar.

Het exacte punt waarop kunststof kozijnen zichzelf terugverdienen, varieert. Factoren zoals de energiekosten in de regio, de huidige staat en isolatiewaarde van bestaande kozijnen, en de specifieke eigenschappen van de nieuwe kozijnen spelen een rol. Gemiddeld genomen ligt de terugverdientijd tussen de 10 en 20 jaar, afhankelijk van bovengenoemde factoren en de initiële investering.

Conclusie: Een investering die zich terugbetaalt

Het vervangen van oude kozijnen door nieuwe kunststof exemplaren is een investering die zich op meerdere manieren terugbetaalt. Naast de directe besparingen op energie- en onderhoudskosten, draagt het bij aan het wooncomfort en de waarde van de woning op de lange termijn. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, bewijst de terugverdientijd dat kunststof kozijnen een slimme keuze zijn voor iedereen die duurzaamheid en efficiëntie hoog in het vaandel heeft staan.

Voordelen HR++ glas

Wat is HR++ glas HR++ isolatieglas is dubbel glas gevuld met argongas. Tevens is HR++…

blank

Energiebespaarlening Warmtefonds

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen…
blank

Veelgestelde vragen

Zijn kunststof kozijnen duurder dan houten kozijnen?

Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

Zijn kunststof kozijnen beter isolerend dan houten kozijnen?

De keuze voor kunststof kozijnen is een beslissing die zowel het milieu als de portemonnee ten goede komt. Met de juiste overwegingen en berekeningen kan deze investering een slimme stap zijn naar een duurzamer en comfortabeler thuis.