Hoe meet je kunststof kozijnen in?

Het vervangen van oude kozijnen of het plaatsen van nieuwe kunststof kozijnen vereist nauwkeurige metingen. Goed ingemeten kozijnen zorgen voor een optimale isolatie, veiligheid en esthetiek van je woning. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dit proces aanpakt, zodat je met vertrouwen en precisie je kunststof kozijnen kunt inmeten.

Voorbereiding

Voordat je begint met meten, is het belangrijk om de juiste materialen bij de hand te hebben. Zorg voor een:

  • betrouwbare rolmaat,
  • een notitieblok,
  • een pen,
  • en eventueel een waterpas om de uitlijning van het kozijn te controleren.

Het is ook raadzaam om iemand te hebben die je kan helpen met meten, vooral bij grote raamkozijnen.

Stap-voor-stap inmeten van kunststof kozijnen

Bepaal het type meting

Er zijn twee manieren om kozijnen in te meten: in de dag en op de dag. ‘In de dag’ metingen zijn voor kozijnen die binnen de muuropening vallen. ‘Op de dag’ metingen zijn voor kozijnen die over de muuropening heen vallen, zoals bijvoorbeeld bloemkozijnen dat doen. Bepaal welk type meting van toepassing is voor jouw situatie. In de meeste gevallen gaat het om kozijnen die tussen de muren gemonteerd moeten worden, dus meet u de dagopening tussen de muren.

Meet de opening tussen de muren

Meet de breedte van de kozijnopening op drie punten: boven, midden en onder. Gebruik de kleinste meting als je uiteindelijke breedtemaat, dit compenseert eventuele onregelmatigheden in de muur. Meet vervolgens de hoogte op twee punten: links en rechts. Gebruik wederom de kleinste meting als je uiteindelijke hoogtemaat.

Houd rekening met speling

Trek een speling van ongeveer 5 millimeter per zijde af van je metingen, om ervoor te zorgen dat het kozijn kan ”werken”. Bij warm weer moeten kunststof kozijnen iets kunnen uitzetten. Dit doet u door 1 cm van de kleinst gemeten hoogtemaat en 1 cm van de kleinst gemeten breedtemaat af te halen.

Controleer de diagonalen

Om te controleren of het kozijn rechthoekig is, meet je de diagonalen van de opening (van linksonder naar rechtsboven en van linksboven naar rechtsonder). Als de metingen gelijk zijn, is de opening rechthoekig. Zo niet, dan zul je mogelijk aanpassingen moeten maken of een specialist moeten raadplegen.

Inmeten OP de dag:

Bij zgn bloemkozijnen, dus kozijnen waarbij de aanslag over de muur valt, telt u na het inmeten 3 cm bij op. De aanslag moet over de muur vallen, dus u meet de opening tussen de muren, en telt daar de aanslag bij op. De aanslag is 2 cm per kant. (aanslag links en rechts is 4 cm, minus 1 cm speling).

Hetzelfde geldt voor de hoogte. U neemt de gemeten maatvoering, telt daar 4 cm bij op vanwege de aanslag, en trekt er 1 cm af voor de speling. Mocht u er niet uitkomen, neem dan contact met ons op.

Veelgemaakte fouten om te vermijden

Verkeerde meting: Het niet gebruiken van de kleinste meting kan leiden tot kozijnen die niet passen.
Onnauwkeurige gereedschappen: Het gebruik van een oude of onnauwkeurige rolmaat kan de metingen beïnvloeden.
Overslaan van speling: Geen ruimte overlaten voor speling kan resulteren in kozijnen die te strak zitten.

Tips voor een succesvolle meting

  • Meet altijd twee keer om fouten te voorkomen.
  • Als je twijfelt, raadpleeg dan een professional voordat je de bestelling plaatst.
  • Overweeg het huren van meetgereedschap als je niet over nauwkeurige instrumenten beschikt.
  • Controleer of er aanpassingen nodig zijn voor rolluiken of ventilatieroosters.

Conclusie

Het nauwkeurig inmeten van kunststof kozijnen is cruciaal voor het succes van je project. Door de stappen zorgvuldig te volgen en rekening te houden met de tips en veelgemaakte fouten, kun je ervoor zorgen dat je kozijnen perfect passen. Onthoud dat een goede voorbereiding en nauwkeurige meting de sleutel zijn tot succes. Bij twijfel is het altijd beter om een expert te raadplegen. En uiteraard kunnen wij altijd uw kozijnen inmeten voordat u een bestelling plaatst. Meer daarover leest u op onze pagina inmeetservice.