Huiseigenaren moeten eerst grondig ecologisch onderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van vleermuizen voordat zij hun woning mogen isoleren, aldus het oordeel van de Raad van State. De uitspraak betekent dat het kabinetsplan om de komende jaren 2,5 miljoen woningen met een laag energielabel te isoleren wederom vertraging oploopt. Een volledig ecologisch onderzoek duurt een jaar en de kosten ervoor kunnen oplopen tot € 5.000 euro.
Sinds de stikstofcrisis, die ook ontstond door een uitspraak van de Raad van State, is er een groot tekort aan ecologen. In het overgrote deel van de gevallen schakelen particulieren nu geen deskundige in voor de isolatie van hun woning, en dat is vanaf nu wel verplicht. Volgens de Raad van State kan de aanwezigheid van vleermuizen alleen door deskundigen worden vastgesteld.
Wet natuurbescherming
De toestand van de vleermuis baart ecologen grote zorgen. Bij het na-isoleren van spouwmuren dreigen vleermuizen hun woonplek te verliezen of zelfs te stikken als ze niet tijdig weg kunnen komen. Omdat vleermuizen een belangrijke rol spelen in het ecosysteem worden ze beschermd onder de Europese Habitat-richtlijn en landelijk onder de Nederlandse Wet natuurbescherming. Dat betekent onder meer dat aan de verstoring of verjaging van het dier strenge regels verbonden zijn.
Iedereen die een pand wil slopen of isoleren moet „voldoende zorg in acht” nemen om te voorkomen dat vleermuizen kwaad wordt gedaan, zo bepaalt de wet. Wat dat precies inhoudt was tot woensdag voor interpretatie vatbaar. De uitspraak van de Raad van State, die aan die zorgplicht een ecologisch onderzoek verbindt, lijkt nu helderheid te brengen. Woningcorporaties, projectontwikkelaars en bouwbedrijven voeren zo’n onderzoek doorgaans al uit, bij particulieren is dat lang niet altijd het geval.
Voorkom boetes met ons vleermuisonderzoek
Alleen een onderzoek met camera is niet voldoende, en kan zelfs boetes opleveren aan de trouwe woning verduurzamer. Het is van belang dat uitvoerig ecologisch onderzoek wordt gedaan naar de aanwezigheid van de vleermuis.
Zo werd bijvoorbeeld een isolatiebedrijf uit Best in het ongelijk gesteld. De omgevingsdienst van de provincie Utrecht legde het isolatiebedrijf in 2019 een dwangsom op, omdat het onvoldoende onderzoek had uitgevoerd naar de aanwezigheid van vleermuizen. Het bedrijf ging meermaals in beroep, tot aan de Raad van State toe. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat een endoscopisch onderzoek met een camera niet voldoende is om vast te stellen of er vleermuizen in een spouwmuur zitten.
Hoe kunnen wij u helpen?
Om zeker te weten dat u geen vleermuizen heeft, kunnen wij u helpen met ons uitgebreide vleermuisinspectie rapport. Wij controleren uw woning op de mogelijkheid van aanwezige vleermuizen, en helpen u met een gedegen advies om bij aanwezigheid van vleermuizen deze op natuurlijke en diervriendelijke wijze te verplaatsen. We inspecteren, detecteren en adviseren daarna de mogelijke vervolgstappen, zodat u snel verder kunt met uw woning isoleren. Alles in tijdsbestek van maximaal 2 bezoeken.